Jak do nas dołączyć?
Są Państwo zainteresowani działalnością w Polskim Towarzystwie Technologów Żywności? Chcą Państwo wiedzieć, jak do nas dołączyć?
Wystarczą 3 proste kroki:
1. Pobrać i wypełnić deklarację członkowską (więcej).
2. Podpisaną deklarację przekazać do siedziby Oddziału PTTŻ osobiście lub pocztą (więcej).
3. Wypełnić oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych (pobierz).
4. Opłać składkę członkowską (więcej).
W razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji!
Kontakt
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
|
Historia
Odział Wielkopolski PTTŻ został powołany do życia w Poznaniu, 12 lutego 1991 roku. Podczas zebrania założycielskiego zorganizowanego przez pracowników naukowych Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu (aktualnie Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). W pierwszym spotkaniu uczestniczyło 49 osób, zarówno pracowników naukowych jak i poznańskich instytucji o profilu żywnościowym. Drogą wyborów powołano Zarząd Oddziału, którego pierwszym Prezesem został jeden z inicjatorów powstania Oddziału - Pan prof. dr hab. Jerzy R. Warchalewski. Funkcję prezesa Oddziału Wielkopolskiego PTTŻ w kolejnych kadencjach pełnili:
- I i II Kadencja (1991-1997) – prof. dr hab. Jerzy R. Warchalewski,
- III Kadencja (1997-2000) – prof. dr hab. Edward Pospiech,
- IV Kadencja (2000-2003) – prof. dr hab. Janusz Czapski,
- V Kadencja (2003-2006) – prof. dr hab. Henryk Jeleń,
- VI i VII Kadencja (2006-2012) – prof. dr hab. Grażyna Lewandowicz
- VIII Kadencja (2012-2015) – dr hab. inż. Dorota Piasecka-Kwiatkowska.
Dzięki tym osobom i niezwykle aktywnym członkom od ponad dwudziestu lat PTTŻ-OW dociera do szerokiego grona osób specjalizujących się w dziedzinie nauk o żywności, zarówno na uczelniach jak i w instytutach naukowych, oraz zakładach produkcji żywności. W celu upowszechniania najnowszych osiągnięć w dziedzinie nauk związanych z produkcją żywności, Oddział Wielkopolski PTTŻ cyklicznie organizuje publiczne wykłady wygłaszane przez zapraszanych gości zarówno z kraju, jak i zagranicy.
Z inicjatywy pierwszego Prezesa prof. dr hab. Jerzego R. Warchalewskiego prowadzono działalność wydawniczą: w ramach biblioteki PTTŻ-OW w latach 1991- 2000 wydano 20 prac o charakterze popularno-naukowym, którym Biblioteka Narodowa nadała numer ISSN 0867-5384; a w latach 1994-1998 wydane zostały monografie naukowe, jako efekt cyklicznie organizowanych podczas targów Polagra i Poleko seminariów z cyklu "Związki Nauki z praktyką"; w 2000 roku wydano książkę, pracę zbiorową pod redakcją J.Czapskiego, W. Grajka, E.Pospiecha "Surowce, technologia i dodatki, a jakość żywności".
Aktywność PTTŻ wyrażała się też poprzez współudział w organizowaniu konferencji naukowych. Obok wspomnianych wcześniej seminariów „Związki nauki z praktyką” należy wymienić:
- Vth International Scientific Conference Meat in Technology and Human Nutrition "Meat As A Functional And Pro-Healthy Part Of Our Diet" (2018) oraz XI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw: Owoce, warzywa i grzyby - innowacje, bezpieczeństwo, jakość, technologie” (2018)
- II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej „25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej” (2016) oraz I Konferencja Naukowa Nauka o zbożach - wczoraj, dziś i jutro (2016),
- Konferencje współorganizowane ze Środkowopomorską Radą NOT w Koszalinie poświęcone: opakowaniom (1999), dodatkom do żywności (2000) oraz bezpieczeństwu żywności (2001),
- Sesje Naukowe Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, których Oddział Wielkopolski był współorganizatorem, w 1992, 2000 i 2009 roku
- Seminarium „Dodatki do żywności - szansa, czy zagrożenie dla konsumenta” zorganizowane razem z Krajową Izbą Dodatków do Żywności w 2001,
- Sesję naukową: „Technologia mięsa-osiągnięcia i przyszłość” zorganizowaną z okazji 50-lecia Katedry i Instytutu Technologii Mięsa AR w Poznaniu, w 2003 roku
- Cykl trzech seminariów: „Wykrywanie zafałszowań żywności za pomocą techniki bliskiej podczerwieni NIR”, „Postęp w analityce lipidów żywności”, „Zastosowanie metod impedymetrycznych do szybkiej detekcji i oceny wzrostu mikroorganizmów” w 2004 roku,
- X Jubileuszową Sesję Naukową Młodej Kadry Naukowej PTTŻ nt.: „Jakość i prozdrowotne cechy żywności” w 2005 roku.
- Międzynarodową konferencję naukową nt. „Jakość surowca mięsnego. Stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu” w 2005 roku.
- „I Wielkopolską Konferencję - Nauka Gospodarce Żywnościowej i Biotechnologii” zorganizowaną wspólnie z Katedrą Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w 2011,
- XVIII Sesję Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ - II Sesji Międzynarodowej „Quo Vadis Alimentum?” w maju 2013 roku.
Do tradycji działalności OW PTTŻ należą też organizowane od 1997 roku Bale Technologa, na które corocznie czekają członkowie i sympatycy Towarzystwa.
Działalność Oddziału Wielkopolskiego PTTŻ to także wieloletnia współpraca z Oddziałem Poznańskim Polskiego Towarzystwa Żywieniowego, Oddziałem Poznańskim Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, Wielkopolskim Oddziałem SITSpoż.
Obecnie Towarzystwo czerpiąc z dobrych wzorców, stara się kontynuować dotychczasowe obszary swojej aktywności, za priorytetowe zaś zadanie działalności uważa możliwość rozwoju ściślejszej i bardziej wszechstronnej współpracy z przemysłem.
Opracowała mgr Ewelina Mroczek
Monografie naukowe
- Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym. Red. G. Lewandowicz, A. Makowska. ISBN: 978-83-7160-833-9
- Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności. Red. G. Lewandowicz, J. Le Thanh-Blicharz. ISBN: 978-83-7160-835-3
- Nowoczesne technologie produkcji żywności. Red. H.M. baranowska, M. Piątek. ISBN: 978-83-7160-837-7
- Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności. Red. D. Piasecka-Kwiatkowska, R. Cegielska-Radziejewska. ISBN: 978-83-7160-834-6
- Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego. Red. D. Górecka, E. Pospiech. ISBN: 978-83-7160-836-0
- Żywność dla świadomego konsumenta. Red. K. Melski, D. Walkowiak-Tomczak. ISBN: 978-83-7160-838-4
Seria Popularno-Naukowa - Biblioteczka PTTŻ-OW (ISSN 0867-5384)
- J.R. Warchalewski (1991): Enzymy w technologii żywności przeszłość, teraźniejszość i przyszłość, s. 26.
- J. Czapski (1991): Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności, Czyli w czerwcu pod czerwcem siedzi czerwiec, Nr 2, s. 35.
- W. Obuchowski (1991): Preparowane produkty zbożowe problemy technologiczne i żywieniowe, s. 26
- J. Pikul (1991): Powstawanie obcego, niepożądanego zapachu i smaku w mięsie ogrzewanym i przechowywanym w warunkach chłodniczych, s. 38.
- W. Fiszer (1992): Promieniowanie jonizujące szansą trwałej i zdrowej żywności, s. 32.
- M. Piasecki (1992): Półprodukty i produkty ziemniaczane problemy technologiczne i żywieniowe, s. 31.
- H. Gąsiorowski (1992): Owies w żywieniu zdrowego i chorego człowieka, s.37.
- J. Kijowski (1993): Elementy nowoczesnego przetwórstwa drobiu szansą różnorodnej i wysokowartościowej żywności, s. 56.
- H. Gąsiorowski, M. Urbanowicz (1993): Chleb w żywieniu zdrowego i chorego człowieka, s. 53.
- J. R. Warchalewski (1993): Kiedy żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka?, s. 59.
- E. Lampart-Szczapa (1993): Białko łubinu problemy technologiczne i żywieniowe, s. 29.
- B. Stasińska (1994): Chemiczne modyfikacje białek niekonwencjonalnych przeznaczonych do celów żywieniowych, s. 45.
- J. Czapski, R. Kamiński (1994): Technologia produkcji soku jabłkowego dziś i jutro, s. 61.
- M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski (1994): Związki witamino-E aktywne i ich znaczenie, s. 41.
- K. Trojanowska (1995): Mikroorganizmy w żywności sojusznicy czy wrogowie?, s. 120.
- Praca zbiorowa pod redakcją M. Jankiewicza (1995): Zastosowanie kwasu mlekowego i jego pochodnych, s. 217.
- E. Wąsowicz (1997): Produkty utleniania cholesterolu wykrywanie w żywności i ich biologiczne znaczenie, s. 59.
- J. Pikul, J.R. Warchalewski (1997): Wykaz zatwierdzonych stopni naukowych nadanych na wydziale technologii żywności w latach 1965-1996, s. 94.
- M. Abdalla (2000): Gospodarka żywnościowa w starożytnej Mezopotamii, s. 63.
- G. Duda (2000): Żywieniowa profilaktyka miażdżycy, s. 64.
- Praca zbiorowa pod redakcją Z. Karasia (2000): Chrom, nikiel, kobalt w ekosystemie żywieniowym: sojusznicy, czy wrogowie?, s.177.
Monografie wydane w ramach seminariów "Związki nauki z praktyką" (ISSN 1232-3101)
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’94 drobiarstwo, koncentraty spożywcze, mleczarstwo, owoce-warzywa, piekarstwo, piwowarstwo, pod red. J. R. Warchalewskiego, tom 1, 1994, s. 313.
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’95 przemysł mięsny, spirytusowy, winiarski, opakowania do żywności, prawo żywnościowe, pod red. J. R. Warchalewskiego, tom 2, 1995, s. 373.
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’96 zioła i przyprawy ziołowe, pod red. J. R. Warchalewskiego, tom 3, 1996, s. 82.
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’96 produkcja żywności przyjazna dla środowiska, pod red. J.R. Warchalewskiego, tom 4, 1996, s. 212.
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’97 wpływ cywilizacji na środowisko, postęp w ocenie jakości żywności, przemysł cukierniczy i skrobiowy, pod red. J. R. Warchalewskiego, tom 5, 1997, s. 131.
Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin przetwórstwa żywności – Polagra ’98 przemysł paszowy szansą poprawy jakości surowców zwierzęcych, pod red. J. R. Warchalewskiego, tom 6, 1998, s. 272.
Witamy na stronie Oddziału Wielkopolskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Organizacja użyteczności publicznej o nazwie Polskie Towarzystwo Technologów Żywności została zarejestrowana 17 sierpnia 1990 roku w Warszawie.
Oddział Wielkopolski PTTŻ powołano do życia 12 lutego 1991 roku. W dniu powstania Oddział liczył 49 osób. Obecnie liczba członków wynosi 116. Towarzystwo utrzymuje się ze składek członków rzeczywistych oraz dotacji osób, firm prywatnych i instytucji państwowych (członkowie wspierający). Celem naszego Towarzystwa jest rozwijanie społecznej działalności naukowej, dydaktycznej i popularyzatorskiej w dziedzinie nauk o żywności i jej technologii. Realizujemy swoje cele między innymi przez:
- organizowanie sympozjów, konferencji i szkół naukowych,
- organizowanie publicznych odczytów i wykładów,
- prowadzenie działalności wydawniczej,
- inicjowanie badań w zakresie uwarunkowań przyrodniczych, technologicznych i ekonomicznych wytwarzania żywności.
Składka członkowska i deklaracja
Wysokość składek wynosi:
- członkowie zwyczajni - 50 zł;
- doktoranci i emeryci - 30 zł.
Składkę można uregulować u skarbnika w czasie zebrań i wykładów organizowanych przez PTTŻ-OW, lub wpłacić na następujące konto:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Wielkopolski
ul. Wojska Polskiego 31
60-624 Poznań
Nr konta: 72 1750 0012 0000 0000 3785 6355