
|
Data |
Tytuł |
Prelegent |
| 16.05.2025 | Od spektroskopii podczerwieni po modelowanie chemometryczne – zastosowanie FTIR w technologii spożywczej |
dr inż. Bartłomiej Koźniewski przedstawiciel firmy PE Polska |
| 11.04.2025 | Jakość produktów owocowych i warzywnych utrwalanych wysokim ciśnieniem |
prof. dr hab. Krystian Marszałek Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. W. Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie |
| 28.03.2025 | Sekrety francuskich serów i win |
mgr inż. Krzysztof Tomalik firma Lactalis |
| 7.03.2025 |
Nihonshu i Koji - spożywcze skarby Japonii |
Bartosz Rapp Prezes Fundacji Nozomi |
| 31.01.2025 |
Żywność z upcyklingu: Klucz do zrównoważonej przyszłości i zadowolenia konsumentów |
prof. dr hab. Małgorzata Krzywonos Katedra Zarządzania Procesami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
| 13.12.2024 | Connecting health and practice, exploring the potential of Japan’s preventive nutrition and food education program |
Prof. Mari Mori Jikei University School of Medicine Tokyo |
| 25.10.2024 | Projektowanie opakowań do recyklingu |
Prof. UEP dr hab. Renata Dobrucka Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
| 15.10.2024 |
Introduction to recent development of Indonesian potential food commodities and food diversification in Indonesia” and "Traditional food ingredients and their implementation in functional foods innovation" |
Prof. dr. C. Hanny Wijaya Department of Food Science and TechnologyIPB University, Bogor, Indonesia |
| 2.02.2024 |
Kontrowersje i perspektywy wykorzystania owadów jako alternatywnej żywności dla ludzkości |
dr hab. Przemysław Kowalczewski Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego |
| 19.01.2024 |
Wykorzystanie analizy sensorycznej w określaniu Map Preferencji Konsumenckich wobec przetworów owocowych |
prof. UPP dr hab. Krystyna Szymandera-Buszka Katedra technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej |
| 8.12.2023 | Konsumpcja mięsa w świetle dylematów związanych z etyką i troską o środowisko |
Prof. dr hab. Magdalena Montowska Katedra Technologii Mięsa |
| 1.12.2023 |
Dieta ketogeniczna: fakty, mity i niewiadome |
dr Natalia Drabińska Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie |
| 10.11.2023 |
Wyzwania dla produkcji żywności XXI wieku |
Prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna Zakład Fermentacji i Biosyntezy |
| 24.05.2023 | Wykorzystanie układów polisacharydowych i biowęgla do usuwania nowo pojawiających się zanieczyszczeń antropogenicznych w komunalnych oczyszczalniach ścieków |
prof. UJD dr hab. Wojciech Ciesielski Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie |
| 5.04.2023 | Traditional Turkish Meat Products and Natural Antioxidant Strategies in Meat Products |
Prof. Haluk Ergezer Pamukkale University (Denizli, Turcja) |
| 8.11.2022 | Zastosowanie metod sztucznej inteligencji w branży rolno-spożywczej |
Dr inż. Krzysztof Przybył Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej |
| 29.04.2022 | Aktualne trendy w produkcji żywności |
Dr inż. Ryszard Kowalski Katedra Technologii Mięsa |
| 18.05.2021 | History of wine in Georgia (on-line) |
Dr Tamuna Sachaneli Georgian Technical University |
| 24.03.2021 | Posty i kuchnia postna w chrześcijaństwie bliskowschodnim (on-line) |
prof. UAM dr hab. Michael Abdalla Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu |
| 18.12.2020 spotkanie on-line |
Wielbłąd i jego moc w kulturze arabsko-muzułmańskiej (on-line) |
prof. UAM dr hab. Michael Abdalla Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu |
| 27.11.2020 spotkanie on-line |
Jajo fenomen natury? (on-line) |
dr inż. Tomasz Szablewski Katedra Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności |
| 19.12.2019 | RYBY NA WIGILIJNYM STOLE - czy Cyprinus carpio jest passé? |
dr inż. Wojciech Andrzejewski prof. dr hab. Piotr Konieczny |
| 28.11.2019 |
Zastosowanie syntetycznych materiałów filtracyjnych w przemyśle spożywczym |
dr inż. Paulina Zielińska SEFAR sp. z o.o |
| 24.10.2019 |
Różne "twarze" antyoksydantów |
prof. UPP dr hab. Kinga Stuper-Szablewska Katedra Chemii, UPP |
| 27.06.2019 |
Wartość miodu - znaczenie dla pszczół i ludzi |
mgr inż. Marta Burzyńska, Katedra Biochemii i Analizy Żywności, UPP |
| 9.05.2019 | Lean Management w przemyśle mleczarskim |
mgr inż. Krzysztof Tomalik Account Manager Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. |
| 28.03.2019 |
Monitoring procesów cieplnego utrwalania żywności |
mgr inż. Maciej Szczepka, mgr inż. Alicja Stasiak Przedstawiciele firmy COBRABID Sp. z o.o. |
| 4.12.2018 |
Misja Madagaskar 2018 Żywieniowcy z UPP na Czerwonej Wyspie |
Pracownicy i Studenci UPP |
| 20.11.2018 |
Biorefinery concept: Greener approach of integration of biofuels and bioproducts delivery |
Rafał M. Łukasik Senior Researcher, Head of Biofuels and Bioproducts R&D Area |
| 27.06.2018 |
Czarny bez (Sambucus nigra L.): bioactive compounds prospection and its potential health benefits |
Dr Angelo Salvador & Dr Silvia M. Rocha University of Aveiro Portugal |
| 7.06.2018 | In Vitro Meat; Promise and Reality |
Dr Paula Mozdziaka North Carolina State University, Raleigh NC |
| 17.05.2018 | Ukrainian experience of adaptation of domestic legislation to the requirements of the European Union |
prof. dr Natalia Povarova Odessa National Academy of Food Technologies, |
| 16.05.2018 | Innowacyjne podejście do kulinarnego przetwarzania produktów mięsnych: sous-vide i technologia wysokich ciśnień |
prof. dr Anna Soletska Odessa National Academy of Food Technologies, |
| 10.05.2018 | Virgin olive oil vs. biotechnology |
prof. dr Fatima Peres Department of Life and Food Science |
| 8.05.2018 |
1: Salting and drying of codfish 2: Basics of expiration dating of foods |
prof. dr. Rui Costa Polytechnic Institute of Coimbra, Portugal |
| 7.05.2018 |
Mass production of insects for food and feed |
prof. dr. Rui Costa Polytechnic Institute of Coimbra, Portugal |
| 11.04.2018 | Czysta etykieta czyli czy fizyczna modyfikacja skrobi jest naprawdę fizyczna? |
prof. dr hab. Grażyna Lewandowicz Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności |
| 21.03.2018 |
Lecture 1: „Application of IR spectroscopy to food and beverages product analysis” Lecture 2: „Spirit wood aging technology” |
Ofelia Anjos Ph.D. Instituto Politecnico de Castelo Branco, Portugalia |
| 25.01.2018 | Związki endokrynnie czynne jako powszechne zanieczyszczenia żywności |
dr Monika Beszterda Katedra Biochemii i Analizy Żywności |
| 21.06.2017 | Zastosowanie metod relaksacyjnych NMR do badania układów białkowo-polisacharydowych |
dr inż. Magdalena Witek Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
| 21.06.2017 | How can advanced gas chromatography be useful to unveil food flavors and fragrances? |
Dr Silvia M. Rocha University of Aveiro. Portugal |
| 31.05.2017 |
Rapid automated analysis of lipoproteins in blood by NMR |
David Morgan, PhD Uniwersyt w Północnej Karolinie w Raleigh, NC. |
| 8.05.2017 |
Whey fractions to innovate foods products using membrane technologies |
Marta Henriqes, PhD Department of Food Science and Technology |
| 8.05.2017 |
Whey protein edible coatings with antimicrobial activity in ripened cheese |
Marta Henriqes, PhD Department of Food Science and Technology |
| 30.03.2017 | Zastosowanie metod biologii molekularnej w badaniach naukowych dotyczących technologii żywności |
mgr inż. Michał Świątek Instytut Technologii Mikrobiologicznych przy Stowarzyszeniu Ekosystem - Dziedzictwo Natury w Turku |
| 26.01.2017 | Wytłoki winogronowe - funkcjonalny dodatek podwyższający aktywność biologiczną produktów zbożowych |
dr hab. Sylwia Mildner-Szkudlarz Zakład Technologii Zbóż - ITŻPR |
| 28.04.2016 |
Sysmex Partec - cytometria przepływowa |
Sysmex Polska Sp. z o.o. Analizatory diagnostyki laboratoryjnej |
| 26.02.2016 | Charakterystyka związków zapachowych oscypka i wielkopolskiego sera smażonego |
Dr hab. Małgorzata Majcher Zakład Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej |
| 11.12.2015 | Ferrytyna – królowa żelaza |
Dr inż. Magdalena Zielińska-Dawidziak Katedra Biochemii i Analizy Żywności |
| 27.11.2015 | Metodyka badań konduktometrycznych |
Dr Iwona Płowaś Instytut Fizyki Molekularnej PAN, Zakład Dielektryków |
|
27.03.2015 |
Wpływ bakterii jelitowych na zdrowie człowieka - badania |
Dr Marcin Schmidt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
25.02.2015 |
Stevia challenges, concerns and opportunities for EU market |
Dr Udo Kienle Senior Researcher at Institute of Agricultural Engineering Universität of Hohenheim |
|
05.12.2014 |
Inne oblicze bakterii z rodzaju Clostridium |
dr Daria Szymanowska-Pawłowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
04.12.2014 |
Metabolizm grup jednowęglowych - o genach, żywieniu i zdrowiu metabolicznym |
dr hab. Agata Chmurzyńska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
24.09.2014 |
Debata: Piwo czy wino? |
Katarzyna Kołacka, Kompania Piwowarska S.A. Krzysztof Królczyk, Sklep Winobramie, Stowarzyszenie Somelierów Polskich Moderator: prof. dr hab. Grażyna Lewandowicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
5.06.2014 |
Badanie i kształtowanie tekstury żywności |
dr hab. inż. Adam Figiel prof. nadzw.Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
|
8.05.2014 |
Gastronomia molekularna - dziwactwo, czy twórcze wykorzystanie nauki? |
prof. dr hab. Tomasz Jankowski Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
5.12.2013 |
Wykorzystanie metody niskopolowego NMR |
dr hab. Hanna Baranowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
12.06.2013 |
Najlepsze praktyki ochrony własności przemysłowej |
dr Maciej Wierzbicki Centrum Edukacji Biomedycznej |
|
5.12.2012 |
Supercritical Fluid Extraction of Oils From Seeds |
Prof. Dr. SAMİ GÖKHAN ÖZKAL Pamukkale University |
|
9.11.2012 23.11.2012
7.12.2012 |
"Akademia kawy" zajęcia w palarni Strauss Cafe Poland Sp. z o.o., Swadzim, ul Poznańska 50 |
mgr Michał Gozdecki Strauss Cafe Poland Sp. z o.o. |
|
14.06.2012 |
Tajemnica złocistego napoju...pienistość |
dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|
16.05.2012 |
Aktywność wody- metody pomiaru i aparatura. |
Inż. Andrzej Pabel |
|
25.11.2011 |
Possibilities to reduce salt and fat in meat foods. |
Prof. Dr Eero Puolanne |
|
24.10.2011 |
Innowacyjna technologia w przetwórstwie mięsa. |
Przemysław Kotewa |
|
23.05.2011 |
A Mechanism Underlying the Involvement of Homocysteine in Human Disease: The Homocysteine Thiolactone Hypothesis. |
Prof. Hieronim Jakubowski |
|
21.02.2011 |
Can hemp seed be a source of functional food ingredients? |
Andrea Hermann Hemp Oil Canada |
|
14.01.2011 |
Ocena niepewności pomiarowych według norm ISO. |
Dr Asja Kozak |
|
24.11.2010 |
Właściwości prozdrowotne kapusty. Od surowca po produkty z kapustą. |
Dr Agnieszka Bartoszek-Pączkowska |
|
26.10.2010 |
Aktualne spojrzenie na rolę żywienia w profilaktyce osteoporozy. |
Dr hab. Jolanta Czarnocińska, |
|
27.05.2010 |
Insights Into Muscle Development using Genetically Modified Chickens |
Prof. dr Paul Mozdziak, |
|
04.05.2010 |
Nowe poglądy na temat supramolekularnej struktury skrobi. |
Dr hab. Wioletta Błaszczak, |
|
23.11.2009 |
Herbata najstarszy napój świata. |
Prof. dr hab. Czesław Błaszak |