Zakwaterowanie
Organizatorzy nie zapewniają zakwarterowania na czas trwania Konferencji. Uczestnicy proszeni są o znalezienie noclegu we własnym zakresie.
Ze swojej strony polecić możemy 3 miejsca, które mogą spełnić Państwa oczekiwania
Publikacje
Uczestnicy konferencji mają możliwość opublikowania artykułów w czasopiśmie Open Chemistry (IF 1.554; 70 pkt) ze specjalną zniżką na APC w wysokości 20%.
Prosimy zgłosić na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. chęć opublikowania artykułu w czasopiśmie w cellu zapewnienia odpowiedniej zniżki (wówczas otrzymają Państwo także dodatkowe wskazówki).
Koszt publikacji nie jest ujęty w opłacie konferencyjnej i należy go uiścić po zaakceptowaniu artykułu do druku. Każdy artykuł spełniający standardy i wykazujący novum naukowe skierowany zostanie do standardowego, rzetelnego procesu recenzji. Organizatorzy nie gwarantują opublikowania nadesłanych prac.
Nie wskazano końcowego terminu nadsyłania prac, jednak prodimy nie zwlekać dłużej niż do końca lipca 2022.
Zachęcamy także do bezpłatnego opublikowania artykułów w czasopiśmie Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (20 pkt).
Miejsce konferencji
Konferencja odbędzie się w
BIOCENTRUM Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
przy ul. Dojazd 11.
Możliwy dojazd autobusem nr 170, przystanek "Dojazd Biocentrum". Aktualny rozkład jazdy MPK na: www.mpk.poznan.pl lub poznan.jakdojade.pl
Komitet Organizacyjny Jubileuszu Wydziału
prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska - przewodnicząca
prof. UPP dr hab. Hanna Maria Baranowska
prof. UPP dr hab. inż. Sylwia Mildner-Szkudlarz
prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska
prof. UPP dr hab. inż. Julita Reguła
prof. UPP dr hab. inż. Anna Sip
dr hab. inż. Barbara Stachowiak
dr inż. Tomasz Szablewski
mgr inż. Marcin Dziedziński
mgr inż. Oskar Szczepaniak
Program konferencji
9.06.2022
8:00 – 8:30 Rejestracja uczestników konferencji (Biocentrum, ul. Dojazd 11, Poznań)
8:30 – 9:00 Otwarcie konferencji – prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna (Prezes OW PTTŻ)
9:00 – 10:30 Sesja poranna: „Nowe idee dla współpracy nauki i przemysłu” przewodniczą: prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz, prof. dr hab. Agnieszka Kita
9:00 – 9:25 – wykład prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska (UPP): „Nauka Gospodarce - potrzeba kompromisu w rozwijaniu i wdrażaniu innowacji w przemyśle spożywczym”
9:25 – 9:50 – wykład dr inż. Przemysław Kowalczewski (UPP): „Innowacyjne analogi produktów mięsnych - oczekiwania rynku vs. oferta nauki - Projekt InnPlantFood”
9:50 – 10:10 – wystąpienie mgr inż. Przemysław Lecyk (Centrum Doradztwa Rolniczego): „Rola Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w realizacji działań na rzecz przemysłu spożywczego i rolnictwa - działanie Współpraca”
10:10 – 10:30 – wystąpienie mgr Jacek Wawrzynowicz (CIiTT UPP): „Dobre praktyki w procesie komercjalizacji wyników B+R”
10:30 – 11:30 Sesja posterowa i przerwa kawowa
11:30 – 13:00 Jubileusz Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
11:30 – 11:50 otwarcie uroczystości – Dziekan WNoŻiŻ, prof. UPP dr hab. Bożena Danyluk
11:50 – 12:00 wystąpienie JM Rektora UPP, prof. dr hab. Roman Gornowicz
12:00 – 12:45 przemówienia okolicznościowe
12:45 – 13:00 koncert jubileuszowy
13:00 poczęstunek dla gości Jubileuszu
13:00 – 13:10 Prezentacja hali półtechniki w Pilotowej Stacji Biotechnologii prof. UPP dr hab. Wojciech Białas
13:20 – 14:45 Lunch
15:00 – 17:00 Sesja popołudniowa „Partnerstwo nauki i przemysłu okiem praktyków” przewodniczą: prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska; prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska
Projekt EQVEGAN „Europejskie kwalifikacje i kompetencje dla przemysłu żywności wegańskiej” – prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio
Quest Food Kostrzyn „When nature meets science - woda kokosowa Coconaut jako żywność funkcjonalna na rynku europejskim” – Weronika Przybył
Folwark Wąsowo „Nowa odsłona żywności ekologicznej – linia produktów marki Folwark Wąsowo” – Maria Hirowska
Sanprobi „Probiotyki — produkcja, jakość, nauka” – Marta Archacka
OVO-RES „OVO-RES-od koncepcji do implementacji nowych rozwiązań dotyczących zagospodarowania niepełnowartościowych jaj spożywczych celem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności” – Stanisław Franczak
Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. „Naturalne metody zwiększające bezpieczeństwo produktów mięsnych” – Marcin Hartman
18:00 Kolacja
10.06.2022
9:00 – 10:30 Sesja poranna „Żywność a zdrowie publiczne” Przewodniczą: dr hab. Elżbieta Kubzdela-Radziejewska, dr hab. Róża Biegańska-Marecik
9:00 – 9:30 – wykład prof. dr hab. Agnieszka Kita (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu): „Ziemniak - surowiec przyszłości?”
9:30 – 10:00 – wykład prof. dr hab. Judyta Cielecka-Piontek (Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu): „Potencjał prozdrowotny związków aktywnych pochodzenia roślinnego - wyzwania i ograniczenia”
10:00 – 10:15 – prezentacja prof. UP dr hab. Aldona Sobota (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie): "Badania aplikacyjne szansą rozwoju naukowego i gospodarczego"
10:15 – 10:30 – prezentacja dr hab. Marek Kieliszek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie): „Drożdże selenowe – omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych”
10:30 – 11: 30 Sesja posterowa i przerwa kawowa
11:30 – 13:00 Sesja przedpołudniowa „Quo vadis Technologia Alimentaria - Przemysł 4.0” przewodniczą: prof. UEP dr hab. Hanna Śmigielska, dr hab. inż. Joanna Le-Thanh-Blicharz
11:30 – 11:50 – wykład prof. UEP dr hab. Wojciech Kozak (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu): „Komercjalizacja wynalazku w zakresie opakowań”
11:50 – 12:10 – wykład prof. PP dr hab. Łukasz Hadaś (Politechnika Poznańska): „Przemysł 4.0 - ewolucja czy rewolucja a wyzwania implementacji”
12:10 – 12:25 – prezentacja dr Piotr Janiszewski (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB): „Paszportyzacja żywności”
12:25 – 12:40 – prezentacja dr inż. Marcin Kidoń (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu): „Wpływ obróbki technologicznej na jakość soków z jagody kamczackiej”
12:40 – 12:55 – prezentacja dr inż. Michał Konieczny (Luminex): „Wykorzystanie cytometrii przepływowej z bioobrazowaniem w kontroli bezpieczeństwa procesów w przemyśle spożywczym” – doktorat wdrożeniowy
13:10 Zakończenie konferencji