Program konferencji

9.06.2022

 

8:00 8:30 Rejestracja uczestników konferencji (Biocentrum, ul. Dojazd 11, Poznań)

8:30 9:00 Otwarcie konferencji – prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna (Prezes OW PTTŻ)

9:00 10:30 Sesja poranna: „Nowe idee dla współpracy nauki i przemysłu” przewodniczą: prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz, prof. dr hab. Agnieszka Kita

9:00 9:25 – wykład prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska (UPP): „Nauka Gospodarce - potrzeba kompromisu w rozwijaniu i wdrażaniu innowacji w przemyśle spożywczym”

9:25 – 9:50 – wykład dr inż. Przemysław Kowalczewski (UPP): „Innowacyjne analogi produktów mięsnych - oczekiwania rynku vs. oferta nauki - Projekt InnPlantFood”

9:50 – 10:10 – wystąpienie mgr inż. Przemysław Lecyk (Centrum Doradztwa Rolniczego): „Rola Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w realizacji działań na rzecz przemysłu spożywczego i rolnictwa - działanie Współpraca”

10:10 10:30 – wystąpienie mgr Jacek Wawrzynowicz (CIiTT UPP): „Dobre praktyki w procesie komercjalizacji wyników B+R”

 

10:30 11:30 Sesja posterowa i przerwa kawowa

 

11:30 13:00 Jubileusz Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

11:30 – 11:50 otwarcie uroczystości – Dziekan WNoŻiŻ, prof. UPP dr hab. Bożena Danyluk

11:50 – 12:00 wystąpienie JM Rektora UPP, prof. dr hab. Roman Gornowicz

12:00 – 12:45 przemówienia okolicznościowe

12:45 – 13:00 koncert jubileuszowy

13:00 poczęstunek dla gości Jubileuszu

 

13:00 13:10 Prezentacja hali półtechniki w Pilotowej Stacji Biotechnologii prof. UPP dr hab. Wojciech Białas

13:20 14:45 Lunch

 

15:00 17:00 Sesja popołudniowa „Partnerstwo nauki i przemysłu okiem praktyków” przewodniczą: prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska; prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska

Projekt EQVEGAN „Europejskie kwalifikacje i kompetencje dla przemysłu żywności wegańskiej” – prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio

Quest Food Kostrzyn „When nature meets science - woda kokosowa Coconaut jako żywność funkcjonalna na rynku europejskim” – Weronika Przybył

Folwark Wąsowo „Nowa odsłona żywności ekologicznej – linia produktów marki Folwark Wąsowo” – Maria Hirowska

Sanprobi „Probiotyki — produkcja, jakość, nauka” – Marta Archacka

OVO-RES „OVO-RES-od koncepcji do implementacji nowych rozwiązań dotyczących zagospodarowania niepełnowartościowych jaj spożywczych celem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności” – Stanisław Franczak

Chr. Hansen Poland Sp. z o.o. „Naturalne metody zwiększające bezpieczeństwo produktów mięsnych” – Marcin Hartman

18:00 Kolacja

 

10.06.2022

 

9:00 10:30 Sesja poranna „Żywność a zdrowie publiczne” Przewodniczą: dr hab. Elżbieta Kubzdela-Radziejewska, dr hab. Róża Biegańska-Marecik

9:00 9:30 – wykład prof. dr hab. Agnieszka Kita (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu): „Ziemniak - surowiec przyszłości?”

9:30 10:00 – wykład prof. dr hab. Judyta Cielecka-Piontek (Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu): „Potencjał prozdrowotny związków aktywnych pochodzenia roślinnego - wyzwania i ograniczenia”

10:00 – 10:15 – prezentacja prof. UP dr hab. Aldona Sobota (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie): "Badania aplikacyjne szansą rozwoju naukowego i gospodarczego"

10:15 10:30 – prezentacja dr hab. Marek Kieliszek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie): „Drożdże selenowe – omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych”

10:30 11: 30 Sesja posterowa i przerwa kawowa

 

11:30 13:00 Sesja przedpołudniowa Quo vadis Technologia Alimentaria - Przemysł 4.0” przewodniczą: prof. UEP dr hab. Hanna Śmigielska, dr hab. inż. Joanna Le-Thanh-Blicharz

11:30 11:50 – wykład prof. UEP dr hab. Wojciech Kozak (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu): „Komercjalizacja wynalazku w zakresie opakowań”

11:50 12:10 – wykład prof. PP dr hab. Łukasz Hadaś (Politechnika Poznańska): „Przemysł 4.0 - ewolucja czy rewolucja a wyzwania implementacji”

12:10 12:25 – prezentacja dr Piotr Janiszewski (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB): „Paszportyzacja żywności”

12:25 12:40 – prezentacja dr inż. Marcin Kidoń (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu): „Wpływ obróbki technologicznej na jakość soków z jagody kamczackiej”

12:40 12:55 – prezentacja dr inż. Michał Konieczny (Luminex): „Wykorzystanie cytometrii przepływowej z bioobrazowaniem w kontroli bezpieczeństwa procesów w przemyśle spożywczym” – doktorat wdrożeniowy

13:10 Zakończenie konferencji