Zapraszamy do pobrania monografii wydanych wraz z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu!

 

 

 

 

 

   

XIX Bal Technologa Żywności

Jeden z latynoamerykańskich tańców towarzyskich, obok rumby, cza-czy, paso doble i jive'a. czyli samba! był motywem przewodnim corocznego balu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu. Bal ma imponującą tradycję i fantazję. Bawiliśmy się już na balach „w kropeczki”, „Cztery Pory Roku”, „Morskie Opowieści”, „Moulin Rouge” był „Bal różany”, „Lata dwudzieste, lata trzydzieste…” i bal pod tytułem: "Idziemy do szkoły". W tym roku w sobotę, 25 lutego spotkaliśmy się po raz XIX pod hasłem „Rio! Samba! Pióra!” w poznańskim Hotelu IKAR. Bal zorganizowany dzięki niestrudzonym organizatorom, dr hab. Małgorzacie Gumiennej i dr Tomaszowi Szablewskiemu, odbył się tradycyjnie pod patronatem Pani Prezes Oddziału Wielkopolskiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Pani Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Panie Dziekan (dr hab. Bożena Danyluk) oraz Prezes PTTŻ-OW (dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska) otwierając uroczyście bal przypomniały o tradycji balu, powitały jego stałych bywalców i najmłodszych adeptów, których nie zabrakło, życząc wszystkim szampańskiej zabawy.
Tym razem zawirowały piórka i bawiliśmy się w gorących rytmach Samby. Społeczność wydziałowa; pracownicy, absolwenci oraz sympatycy, jak co roku dotrzymała przyjętej konwencji strojów podczas balu i na parkiecie zawirowały atrybuty gorących rytmów węże boa, piórka przypięte do krawatów i muszek. DJ dbał, by gorące latynoskie rytmy rozgrzewały nas do świtu. Bal jak co roku dał nam wytchnienie od codzienności, natchnął nowym: pomysłami na kolejny rok a wesoły nastrój i dobra zabawa, jaką co roku z niego wynosimy, jest zawsze dobrym początkiem na nadchodzący Rok – tak było i tym razem. Dziękujemy wszystkim za udaną zabawę i zapraszamy za rok.

Opracowała: dr Magdalena Człapka-Matyasik

  • Sprawozdanie merytoryczne z działalności Zarządu Oddziału Wielkopolskiego PTTŻ IX kadencji: lata 2019-2021. Pobierz.
  • Sprawozdanie merytoryczne z działalności Zarządu Oddziału Wielkopolskiego PTTŻ IX kadencji: lata 2015-2018. Pobierz.
  • Sprawozdanie merytoryczne z działalności Zarządu Oddziału Wielkopolskiego PTTŻ VIII kadencji: lata 2012-2015. Pobierz.

Od lat pod patronatem Prezesa Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności – Oddział Wielkopolski i Dziekana Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu odbywają się karnawałowe Bale Technologa Żywności.

Zmieniało się ich miejsce - Pierwszy Bal odbył się w 1997 w sali stołówki studenckiej przy ul. Piątkowskiej, potem impreza ta odbywała się w Klubie Angello, w restauracji Markietanka i w użyczonej przez firmę FAWOR sali przy ul. Unii Lubelskiej 1, w Restauracji Hotelu Meridian, w Zagrodzie Bamberskiej, a ostatnie lata w gościnnym w Hotelu IKAR. Nikt nie spodziewał się, że impreza ta na stałe zagości w kalendarzu. Popularność Balów Technologa Żywności to zasługa uczestników, ale przede wszystkim pracy niestrudzonych organizatorów. W organizacji już aż dwudziestu balów uczestniczyło wiele osób wśród nich mgr inż. Elżbieta Piotrowska, dr inż. Teresa Szczęsna, prof. dr hab. Danuta Górecka, dr Anna Jędrusek-Golińska, dr inż. Małgorzata Gumienna, dr inż. Agnieszka Frala, dr inż. Tomasz Szablewski, dr Monika Przeor, wa w tym roku do grona organizatorów dołączyli mgr Paulina Bierzuńska i mgr Łukasz Kaczyński. Tradycją jest to, że co roku obowiązuje inny motyw balu, do którego uczestnicy, wedle życzenia, starają się dostosować. Tak więc był bal pod hasłem „Cztery Pory Roku”, były „Morskie Opowieści”, „Moulin Rouge”, a także „Bal różany” oraz „Lata dwudzieste, lata trzydzieste…” "Idziemy do szkoły", "Bal w kropeczki - w rytmie lat 60-tych", „Walentynkowy bal maskowy”, „Tanecznym krokiem przez Europę”, "Rio! Samba! Pióra!", „Na czerwonym dywanie”. W zeszłym roku na XXI balu, który miał wyjątkowy charakter, gdyż hasłem przewodnim były obchody stulecia akademickich studiów rolniczo-leśnych bawiliśmy się pod hasłem „Bal na sto lat”. W tym roku ze względu na zbitkę cyfry 2 w dacie terminu balu 22.02.2020 bawiliśmy się pod hasłem „ Magiczny bal”.

Cieszymy się, że Bale jednoczą środowisko technologów i ich sympatyków, lubiących ten rodzaj rozrywki. Jest to dobra okazja do spotkania, rozmów, zabawy i cieszenia się swoją obecnością. Zadowolenie uczestników rekompensuje organizatorom trudy i czas poświęcony przygotowaniom do balu, jest motywacją i inspiracją do następnych.

Już teraz czekamy na tradycyjny karnawałowy już XXIII Bal Technologa Żywności, o dokładnej dacie i motywie przewodnim z całą pewnością poinformują nas w stosownym czasie Organizatorzy. Stali bywalcy na pewno z niecierpliwością będą czekać, by również w karnawale 2021 roku, spotkać się i razem bawić się na Balu!!!